Dom

Włoska kawa – symbolem dobrej jakości

Prawdziwych miłośników kawy nie trzeba przekonywać, że każda ziarnista przynosi inne doznania smakowe. Chociaż popularność kaw z różnych stron świata jest bardzo zróżnicowana, włoska kawa jest jedną z najbardziej cenionych. Włosi są uważani za prawdziwych ekspertów w tej dziedzinie, a kawa jest nieodłącznym elementem ich codziennego życia. Od espresso po cappuccino, kreują unikalne doświadczenia smakowe, które są symbolem dobrej jakości.

Włoska kawa jest znana na całym świecie za swoją szczególną gęstość i intensywny smak. Kultura picia kawy we Włoszech jest czymś więcej niż codziennym rytuałem – to sposób na życie, czas na relaks i moment na rozmowy. To właśnie powoduje, że jej smak jest inny – pełen pasji, dumy i tradycji. Wpływa na to zarówno specjalna mieszanka, proces palenia ziaren, jak i metoda przyrządzania.

Rodzaje kaw włoskich

Choć espresso jest najbardziej charakterystycznym rodzajem kawy we Włoszech, to nie jest jedynym. Napoje kawowe we Włoszech są różnorodne i każdy region ma swoje ulubione. Popularnym rodzajem kawy jest cappuccino, które jest idealne na śniadanie. Składa się z jednej trzeciej espresso, jednej trzeciej gorącego mleka i jednej trzeciej piany z mleka. Inne popularne napoje to macchiato (espresso z odrobiną mleka) lub latte macchiato (mleko z odrobiną espresso).

Nie tylko rodzaje, ale również ziarna kawy, z której jest robiona kawa, są różne. Najpopularniejsze jest jednak mischung, mieszanka ziaren arabiki i robusty, które zapewniają idealny balans pomiędzy słodyczą, kwasowością i goryczką. Z kolei Lavazza to prawdopodobnie najbardziej znana marka kawy we Włoszech, słynąca z mocnej, gęstej i aromatycznej kawy.

Prawdziwe espresso – sekret włoskiej kawy

Prawdziwe włoskie espresso jest jak mała czarna czekoladka, bogata w smaku i aromacie. Podstawką espresso jest około 7 gramów świeżo zmielonej kawy, którą poddaje się ciśnieniu 9 barów przez około 30 sekund. Właśnie takie parametry gwarantują idealne espresso – kawę o intensywnym smaku, na której powierzchni tworzy się delikatna, złocista crema.

Co więcej, prawdziwe włoskie espresso to nie tylko wyjątkowy smak, ale także specyficzny klimat. To chwila na rozmowę, przerwę od codziennych obowiązków czy moment relaksu. To zaś potrafi przemienić prostą czarną kawę w prawdziwe doświadczenie. To jeden z powodów, dla których włoska kawa jest tak ceniona na całym świecie.