Źródło: https://javacoffee.pl/
Czy najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego różni się od kawy do ekspresu przelewowego?
Wybór najlepszej kawy do konkretnego typu ekspresu, wymaga zrozumienia unikalnych charakterystyk dwóch popularnych metod parzenia: ciśnieniowej i przelewowej. Odpowiednie dopasowanie wypału i stopnia zmielenia ziarna do konkretnego używanego sprzętu, jest kluczowe dla uzyskania optymalnego smaku i aromatu napoju. Ekspresy ciśnieniowe, w tym automatyczne, kolbowe i kapsułkowe, parzą kawę pod wysokim ciśnieniem, skutecznie ekstrahując ukryte w ziarnach smaki i aromaty w krótkim czasie. Ta metoda sprawia, że kawa charakteryzuje się zdecydowanie większą intensywnością smaku, jest to “mocna” kawa w odczuciu większości osób. Tak naprawdę jednak ta “moc” ma odbicie tylko i wyłącznie w smaku naparu, ponieważ z racji bardzo krótkiego czasu ekstrakcji, kawa z ekspresu ciśnieniowego zawiera bardzo niewielkie ilości kofeiny. Dla takich urządzeń najlepsze są ziarna średnio i ciemno palone, które oferują zrównoważony profil smakowy, akcentując zarówno słodkie, jak i kwasowe nuty sensoryczne. Ekspresy przelewowe natomiast działają poprzez powolne przesączanie gorącej wody przez zmieloną kawę, co pozwala na dokładniejsze wydobycie smaku i kofeiny z ziaren. W tej metodzie ważny jest wybór ziaren o jasnym profilu palenia, które najlepiej eksponują ukryte w nich smaki i aromaty właśnie przy dłuższym procesie ekstrakcji, zapewniając głębię i intensywność smaku oraz zdecydowanie wyższą zawartość kofeiny.
Jakich ziaren użyć?
Kiedy mówimy o najlepszych ziarnach do ekspresu, często mamy na myśli parzenie kawy pod ciśnieniem. Niezależnie od tego, czy posiadasz ekspres kolbowy, czy automatyczny, najkorzystniej będzie parzyć w nim kawę ciemno paloną i drobno zmieloną. Dzięki temu napar będzie intensywny, wyrazisty w smaku i aromacie. Do kawy parzonej w ekspresie przelewowym wybieraj natomiast ziarna jasno palone, mielone nieco grubiej z uwagi na fakt, że płyn musi swobodnie przepływać przez filtr – zbyt drobno zmielone ziarna będą go zapychać.
Jak wybrać najlepszą kawę ziarnistą 100% Arabicę do ekspresu kolbowego i automatycznego?
Najlepsza kawa zarówno do ekspresu kolbowego, jak i automatycznego, to kawa ziarnista 100% Arabica, zmielona tuż przed parzeniem. Nie oznacza to jednak, że w przypadku braku możliwości samodzielnego zmielenia ziaren w domu jesteś skazany na picie naparu gorszej jakości. Zakup już zmielonej kawy ma także swoje zalety. Profesjonalnie zmielona kawa jest wtedy odpowiednio dostosowana do zaplanowanej metody parzenia. W JAVA Coffee możesz wybrać jeden z pięciu stopni zmielenia, dopasowany do Twoich potrzeb. Nie musisz kupować ekspresu z młynkiem lub osobnego urządzenia, aby cieszyć się aromatycznym napojem. Naszą kawę mielimy tuż przed wysyłką, a po zmieleniu pakujemy w odpowiednio przystosowane do jej przechowywania paczki, by cieszyła swoim aromatem jak najdłużej. Sama postać kawy do ekspresu nie jest jednak jedynym, co decyduje o jej smaku i aromacie. Jak wspominaliśmy, kluczowe jest także jej odpowiednie palenie. Do metod ciśnieniowych, które polegają na błyskawicznym parzeniu ziaren, stosuje się kawy ciemno palone, gdyż te palone jasno nie zdążyłyby oddać w tym procesie swojego smaku i aromatu, w efekcie czego espresso byłoby zwyczajnie zbyt „słabe”, a nie charakterystycznie intensywne. Warto wspomnieć również, że im ciemniejsze jest palenie, tym więcej czekoladowych nut oraz goryczki można wyczuć w naparze. Jeśli więc preferujesz kawę delikatniejszą, bardziej owocową, być może warto byłoby rozważyć zamianę tej metody parzenia na inną, na przykład drip. Co jeszcze jest istotne przy wyborze kawy dobrej jakości?